Başarılı bir konkordato ön projesi için öncelikle muhasebe kayıtlarının hata ve hilelerden ayıklanması gerekecektir. Bu şart zaten makul güvence raporu alabilmek için de olmazsa olmaz şartlardandır. Aksi takdirde makul güvence raporunu Türkiye Muhasebe Denetim Standartlarına göre hazırlayan bağımsız denetçinin olumlu görüş vermesi mümkün olmayacaktır. Dolayısıyla muhasebe sistemindeki ve kayıtlarda görülen borç ve alacakların, mevcutların ve stokların ve diğer dönen ve duran varlıklar ile borçların muhasebe kayıt standartlarına göre yapıldığı görülmeli, varsa eksiklikler tamamlanmalı, en saf ve gerçek haline getirilen mizan ve bilançolar ile yola çıkılmalıdır. Bu hususlar konkordato ön projesinin hazırlanmasına müteakip talep edilecek makul güvence raporunun da olumlu olmasına yol açacaktır. Aşağıda başarılı bir konkordato ön projesinde olmazsa olmaz hususların hangileri olduğunu madde madde yazmış bulunmaktayız. Ancak bunların yanında, konkordato sürecinin başarılı olması için gerekli ve ikna edici her türlü bilgi ve belgelerin de bu projeye eklenmesi tavsiye edilir. Onaylı bilançolar ve gelir tabloları ile ve konusunda uzman hukukçu ve mali müşavirler ile yol yürünmesi gereken bu süreçte işin şansa bırakılmayacak kadar önemli olduğunu da belirtmek isteriz.
KONKORDATO ÖN PROJESİNDE ASGARİ OLMASI GEREKEN VERİLER ŞUNLARDIR;
1.Şirketin ünvanı, adresi, sermayesi, ödenmiş sermayesi, ticaret sicil kayıtları, hissedarların isimleri, ortaklık payları, iştigal konusu, çalışan sayısı
2.Ticari defter beratlarına ilişkin bilgiler, açılış kapanış tasdik bilgileri,
3.Şirketin imza yetkilisi
4.Konkordato talebine en yakın tarihli bilanço ve bilançodaki tutarların rayiç değerlerini gösterir değerler (karşılaştırmalı-örneğin stokların bilanço değeri ve rayiç değeri)
5.Rayiç değerler dikkate alınarak hesaplanmış aktif toplam ve borç toplam ve farkını yani özvarlık toplamını gösterir tutar (Net işletme sermayesi)
6.Geçmiş yıllara ilişkin satış performansı (Yıllara göre satışlar)
7.Geçmiş yıllara ilişkin karlılık tutarları
8.Karlılık ve satış performansının birlikte değerlendirilmesi ve geleceğe ilişkin olumlu görüşler
9.Konkordato teklifi
- Teklifin iskonto teklifi, vade teklifi veya ikisi birlikte teklif edilmesi halinde alacaklıların alacaklarına hangi tutarda ve ne kadar vadede kavuşabileceklerini gösteren bilanço (karşılaştırmalı-Örneğin borç toplamı-Teklif edilen toplam ödeme )
- Borçlu sayısı ve borç miktarı
- Gelecekte tahmin edilen - Yıllara göre satış ve karlılık planları ve elde edilen toplam karın ne şekilde değerlendirileceği
- Gelecekte tahmin edilen- Aylara/Yıllara göre nakit girdileri (Nakit akış tablosu)
10.Sonuç olarak, elde edilecek gelirin ve yaratılacak nakitin sonucunda şirketin borçlarının ne şekilde, ne kadarının ve ne kadar sürede ödeneceğinin anlatıldığı ve olumlu sonuca ulaşıldığını anlatan sonuç kısmı
11.Yönetim imza
********
Konkordato talep etmeyi, konkordatoya girmeyi düşünüyorsanız, hukuk ofisimiz, hem konkordato projesinin hazırlanmasında, hem makul güvence raporunun alınmasında, hem de geçici ve kesin mühlet alınmasında ve devam eden tüm süreçlerde tüm bilgi ve birikimi ile yanınızda olacaktır.
Cengiz SERTTAŞ
Avukat-Arabulucu
Muhasebe-Finansman Bilim Uzmanı (MBA)
Patent ve Marka Vekili
0544 697 2222