Eğer bir gün sizi de sigorta müfettişleri ifadeye çağırır ve “işverene, sizi sigortalı göstermesi karşılığı ne kadar verdiniz?” diye sorarlarsa bilin ki başınız dertte demektir.
Öncelikle sigorta günlerinizin bu sorudan bir müddet sonra kapınıza gelen bir yazı ile iptal edildiğini, sigortalı çalıştığınız dönemdeki yararlandığınız tüm sağlık hizmetlerinin parasının sizden talep edildiğini, ödenmediği takdirde icra takibine başlanacağını bildiren bir yazı alacaksınız.
Eğer emekli olmuş iseniz ve iptal edilen günlerden sonra kalan günleriniz emeklilik için yeterli kalmıyorsa, emekliliğiniz iptal edilecek, yeterli gününüz kalıyorsa bile emekliliğiniz iptal edilmeyecek ancak iptal edilen günler karşılığı olarak fazladan ödenen maaşınızın ödendiği süreye tekabül eden tutarı sizden faiziyle birlikte tahsil edilme yoluna gidecektir.
***
YETTİ Mİ?
Yetmedi.
En kötüsü buradan sonra başlıyor.
Sizi bir müddet sonra emniyet müdürlüğü ve mali suçlar şube müdürlüğü ifadeye çağıracak ve ifadeniz alındıktan sonra NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK ithamı ile savcılığa sevkedilecek ve hakkınızda dava açılacak ve AĞIR CEZA MAHKEMESİNDE (ki üst sınırı 10 yıl ve daha fazla olan suçlar bu mahkemelerde görülür) yargılanacaksınız.
İyi bir avukatınız yoksa ve gerçekten iyi bir savunmanız yoksa işiniz çok ama çok zor.
***
NE YAPMAK GEREKİYOR?
Uzatmadan şunu belirtelim ki; iyi bir avukat tutarak süreci kontrol altına almalısınız. Bu sürecin, yukarıda belirtilen ceza sorgulaması ve yargılaması aşamasına gelmeden başlatılması iyi olacaktır.
EĞER GERÇEKTEN İPTAL EDİLEN GÜNLERDE FİİLEN ÇALIŞTIYSANIZ….
Bunun için öncelikle İş mahkemesine başvurmanız gerekecek. Ancak öncelikle kurum içi son bir defa daha yazışma yaparak yanlışlık yapıldığını ve iptal günlerinizin tekrar yazılması talebinde bulunmalısınız. Tabii ki RED cevabını alacaksınız. Ancak bu hukuki sürecin bir aşamasıdır. RED cevabını aldıktan sonra vakit kaybetmeden iş mahkemesinde haklı davanızı açmanız gerekmektedir. Bunun için tanık ifadeleri de oldukça önemli olduğundan eski işyerinizdeki çalıştığınız tanıdık arkadaşlarınızı bulmanız da fayda vardır.
Eğer ceza davası açıldıysa, -ki bazen ceza davası açılmadan yukarıdaki işlemler yapılmaktadır- ceza mahkemesindeki süreç de, iş mahkemesindeki davanın bekletici meselesi yapılacaktır. Yani ceza davası sonuçlanmadan iş mahkemesindeki davanın sonuçlanması mümkün olmayacaktır. Ceza mahkemesinde kamu kurumlarının dolandırıcılığı NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK suçu (TCK 158) olduğundan ve 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ile yargılanacağınız için iyi bir savunma hazırlığında bulunmanız sizin için hayati önemdedir. Bunun için de iyi bir avukatın yanısıra yapmanız gereken, davanın sadece avukat ile kazanılmayacağı gerçeğinden hareketle, şimdiden bu gibi sorunlu işyerlerinde çalışmışlığınız varsa ve yukarıdaki süreç başlamış veya başlamak üzere ise arşivlerinizden bu işyerlerinden aldığınız belgeleri ve bilgileri toplamaya başlamanız vakit kazanmanız için gerekli olacaktır.
Gerçekten çalışarak, emek vererek çalışmış insanların çalıştıkları işyerlerinin fiziki konumlarını ve mekanlarını bilmeleri gerektiği gerçeği de ortadadır. Keşif yaptırılması gerekir ise buna da hazırlıklı olmanız gerekir.
Sürecin yabana atılacak bir süreç olmadığını ve ciddi bir süreç olduğunu hatırlatmakta fayda var.
Sorunsuz günler dileğiyle,
SGK Gün Ve Emeklilik İptallerinde Anayasaya Aykırılık Sorunu, Emeklilik Maaşlarının Geri İstenmesinde Zamanaşımı Ve Sebepsiz Zenginleşme isimli makalemizi de okumanızı tavsiye ederiz.
https://cengizserttas.av.tr/makaleler/82
Cengiz SERTTAŞ
Avukat / Patent ve Marka Vekili
Adli Muhasebe Bilim Uzmanı (MBA)