SOSYAL GÜVENLIK DESTEKLEME PRİMİ BAKIMINDAN ADALETSİZLİK
Öncelikle; İşten çıkartma 15 Mart'ta yasaklanmalıydı. Sonradan çıkan işten çıkartilanlara destek paketi işten çikartilan kişinin SGDP'ni devletin değil vatandaşın ödemesini gerekli kılıyor. Çünkü kısa çalışma ödeneği alan işçinin destek primini devlet ödüyor. O halde bu kanun teklifinin ilk eksik kısmı burasidır.
ÜCRET TUTARINDA ADALETSİZLİK
Kısa çalışma ödeneğinden yararlanan kişiler 6 ay boyunca asgari 1.752 TL alabilecek. Bu haktan yararlanamayan kişiler ise günlük yaklaşık 40 TL aylık ise 1.177 TL destek alacaklar. Süre aynı kısa çalışma odeneğinde olduğu gibi 6 aya kadar uzatılabilecek. Bu destek paketi pazartesi meclise sunulacak 62 maddelik torba yasada olacak. Kısa çalışma ödeneği ve destek alanlar KENDİ CEBİNDEN YİYECEKLER. Çünkü, Kısa çalışma ödeneği ve destek kapsamında alınan para ve süre ileride işçinin alabileceği İŞSİZLİK ÖDENEĞİNDEN VE SÜRESİNDEN MAHSUP EDİLECEK. Yani işçi aslında kendi hakkından yiyecek. O halde, işsiz kalanlar ve kısa çalışma ödeneğini haketmeyenler de, hakedenler gibi kendi cebinden yiyecek ise neden 1.177 TL alacaklar? Üstelik SGDP'ni kendileri odeyecekler.
IŞ VE IŞÇİ BARIŞI YÖNÜNDEN ADALETSİZLİK
Kanun teklifi görüldüğü gibi tutar olarak adil olmadığı gibi kısa çalışma ödeneği alamayan işçilerden, işten çıkartılan ve işte çalışan herkesi de aynı kategoriye koymaktadır. Bu haliyle de uzerinde çok düşünülmediği görülmektedir.
NE YAPILMALIYDI?
Aslında çözüm çok basit idi. Ustelik çıkartacağı kanun ile yukaridaki bütün sorunları tek cümle ile çözebilirdi hükümet. Şöyle; Daha once de yazmıştım. Kısa çalışma ödeneğine tüm sigortalılar istisnasız dahil edilsin. Ayrıca; Bu dönemde işçilere ödenen kısa çalışma ödeneği, ileride işsizlik ödemesinden düşülmesin. Bu kadar basit idi.
Saygılar,
Av. Cengiz SERTTAŞ